Nog geen klant?
013 - 580 05 59
 
 

Mobiele ontwikkeling

 

Zorg dat je ook mobiel goed zichtbaar bent.

mobiele apps
  • Je website geoptimaliseerd voor mobiele apparaten of een compleet nieuwe mobiele website
  • Speciaal ontworpen voor mobiele telefoons (Android en iOS voor iPhone) en tablets
  • Ontwerp, ontwikkeling en realisatie van mobiele apps

 
 

Mobiele websites / applicaties die wij ontwikkeld hebbenJe wilt mobiel goed zichtbaar zijn, waar kies je voor?

Een overzicht van veelgestelde vragen:

  1. Waarom heb ik een mobiele website of app nodig?
  2. Kan ik mijn website mobielvriendelijker maken of heb ik een speciale website/app nodig?
  3. Werkt een mobiele website op alle smartphones en tablets?
  4. Wat is het verschil tussen een mobiele website en een mobiele applicatie (app)?
  5. Werkt een mobiele applicatie op alle smartphones en tablets?
  6. Kan ik beter kiezen voor een mobiele website, een mobiele applicatie of beide?

1. Waarom heb ik een mobiele website of app nodig?

Elke website is te bereiken via tablet of smartphone met volledige browser. Maar dat is niet voldoende. Mobiele bezoekers zijn op je site met een specifiek doel, zoals contactinformatie vinden of informatie zoeken. Het levert je veel voordelen op als de bezoekerservaring zo aangenaam mogelijk is.

Betere gebruikservaring

De gebruikservaring op een computer of laptop is heel anders dan die op een tablet of smartphone. Als je website op een klein mobiel scherm wordt weergegeven, zijn bepaalde afbeeldingen niet of nauwelijks zichtbaar meer, de tekst wordt verkleind en de menuknoppen of links zijn klein en staan erg dicht op elkaar, waardoor ze met een vinger lastig aan te 'klikken' zijn. Kortom: het is lastiger voor een bezoeker om door je site te navigeren en de juiste informatie te vinden. Mobiele websites zijn zo ingericht dat de gebruikservaring optimaal is, ook op een klein scherm.

Snellere laadtijd

Standaard websites maken erg veel gebruik van afbeeldingen en andere grafische elementen, waardoor deze door de langzamere internetverbinding van een mobiele telefoon een veel langere laadtijd nodig hebben. Een mobiele websites is een basisversie van je website, waardoor de laadtijd een stuk sneller is, en je bezoekers blijer.

Onderscheid je van je concurrentie

Veel organisaties lopen nog achter op het gebied van mobiele ontwikkeling. Zorg dat je de eerste bent in jouw branche die aan zijn mobiele bezoekers denkt.

Tel hierbij op dat het gebruik van mobiel internet steeds sneller groeit, en je zult tot de conclusie komen dat een goede mobiele website onmisbaar is.

2. Kan ik mijn website mobielvriendelijk maken of heb ik een speciale website/app nodig?

Het is vrij lastig om een website mobielvriendelijk te maken. Er zijn wel wat technieken die we toe kunnen passen, maar het resultaat is minimaal. De lange laadtijd blijft immers (je kunt niet zomaar allerlei grafische elementen weghalen op je website) en het is ook lastig de navigatie aan te passen. Deze moet immers ook op de gewone website nog steeds helder zijn.

Het is daarom aan te raden een aparte mobiele website te laten ontwikkelen. Hierbij kun je kiezen voor een aparte mobiele website (de meest eenvoudige en voordeligste oplossing, maar minder ideaal voor zoekmachine optimalisatie) of je kunt ervoor kiezen je complete website opnieuw te laten ontwikkelen zodat deze geschikt is voor gebruik op elk type apparaat. Lees meer over mobiele websites.

3. Werkt een mobiele website op alle smartphones en tablets?

Ja, een mobiele website of een website geoptimaliseerd voor mobiel gebruik (zoals een Responsive Website) werkt op elk mobiel apparaat, onafhankelijk van het merk of besturingssysteem.

4. Wat is het verschil tussen een mobiele website en een mobiele applicatie (app)?

Het belangrijkste verschil is dat een mobiele website altijd eenvoudig bezocht kan worden door het websiteadres (URL) in te typen of door te zoeken in een zoekmachine. Een applicatie moet gedownload worden in een zogenaamde 'app store' of via je website en moet daarna op een mobiele telefoon ge´nstalleerd worden. Hieronder vind je een overzicht van andere belangrijke verschillen.

       
 
Mobiele website
Mobiele applicatie
Ontwikkel kosten   Relatief goedkoop   Relatief duur
Levensduur   Relatief lange levensduur   Levensduur afhankelijk van updates van het apparaat
Bruikbaarheid   Geschikt voor alle apparaten/platforms   Geschikt voor maar ÚÚn apparaat of platform
Toestemming en distributie   Geen toestemming of apart distributiekanaal nodig   Voor distributie in app store is toestemming nodig
Mogelijkheid tot updaten   Eenvoudig wijzigingen door te voeren   Wijzigen is moeilijker en aanpassingen belanden in een goedkeuringstraject
Programmeermogelijkheden   Enkel webtechnieken, met HTML 5 wel meer mogelijkheden   Volledige programmeertaal dus veel mogelijkheden
Marktomvang   Elk mobiel apparaat met een webbrowser   Het aantal gebruikers per platform
Mogelijkheden   Met HTML 5 en recente browser diverse functies mogelijk, verder beperkt   Mogelijkheid om alle functies van het apparaat te gebruiken (GPS, camera etc.)
Prestaties   Afhankelijk van webdesign en internetsnelheid   Snel en krachtig dankzij installatie van app op apparaat
Gebruikerservaring   Met HTML 5 en recente browser veel mogelijkheden, verder beperkt   Veel grafische mogelijkheden en rijke gebruikerservaringen


5. Werkt een mobiele applicatie op alle smartphones en tablets?

Nee, een mobiele applicatie wordt speciaal ontwikkeld voor een specifiek apparaat. Voor een tablet en een smartphone zijn dus aparte applicaties nodig, maar ook is de applicatie afhankelijk van het besturingssysteem van een apparaat. Een applicatie die werkt op een iPhone werkt niet op een Android Smartphone en andersom.

Indien je een applicatie wilt laten ontwikkelen, dien je dus van tevoren te bedenken voor welk apparaat en welk besturingssysteem deze ontworpen moet worden. Uiteraard kunnen wij wel diverse versies van je applicatie maken zodat deze voor meerdere apparaten beschikbaar is.

6. Kan ik beter kiezen voor een mobiele website, een mobiele applicatie of beide?

In de meeste gevallen, zeker voor het MKB, zal een mobiele website volstaan. In sommige gevallen kan een applicatie echter een zeer interessante en verstandige aanvulling zijn. Vaak is het een investering die de band met je klanten verbetert en zich snel terugverdient. De voordelen van apps:

Geavanceerde functionaliteiten

Apps kunnen gebruik maken van handige functies die op een telefoon of tablet aanwezig zijn, zoals GPS, een agenda, microfoon of camera. Deze laatste is bijvoorbeeld interessant voor Augmented Reality zoals Layar, dat aan een sterke opmars bezig is.

Sterkere klantenbinding

Mobiele applicaties kunnen zeer interactief zijn, zodat je je doelgroep beter leert kennen en zij zich sterker verbonden voelen met je bedrijf or merk. Bovendien is een applicatie veel persoonlijker dan een mobiele website. De gebruiker download en installeert de app bewust en voelt zich dus al betrokken bij je organisatie. Dit gevoel zal zelfs versterken omdat je steeds op het bureaublad van de gebruiker aanwezig bent, en dus altijd 'in de buurt' bent.

Snelheid

Bij installatie van een app worden de belangrijkste (grafische) onderdelen en gegevens ge´nstalleerd op de tablet of smartphone. Bij gebruik hoeft dus alleen nieuwe content gedownload te worden, waardoor apps zeer snel in gebruik zijn.

Meer grafische mogelijkheden

Mobiele websites worden over het algemeen grafisch eenvoudig gehouden vanwege de snelheid. Omdat bij een applicatie grafische elementen zoals achtergronden en (interactieve) afbeeldingen op het apparaat ge´nstalleerd worden zijn de mogelijkheden veel uitgebreider.

Overigens is het tegenwoordig dankzij de nieuwe programmeertechniek HTML 5 mogelijk enkele van bovenstaande voordelen ook op mobiele websites toe te passen, zodat de verschillen nog kleiner worden.

Ben jij klaar voor de stap naar mobiel?

Wij adviseren je gratis graag over welke mobiele oplossing voor jou het meest geschikt is.