Google Ads

Google Ads niet winstgevend? 7 veelvoorkomende redenen en hoe je ze aanpakt

Google Ads is een krachtig platform voor online adverteren, maar veel adverteerders worstelen om het maximale rendement uit hun campagnes te halen. Zonder inhoudelijke kennis kan het namelijk lastig zijn om een rendabel Ads account op te zetten, maar het is wel degelijk mogelijk. Wie een aantal kneepjes van het vak leert en een aantal belangrijke tips toepast, zal zijn of haar Google Ads-account kunnen omvormen tot een rendabel communicatiekanaal. In dit blog neem ik je mee in verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je Google Ads campagnes naar een hoger niveau te tillen.

1. Doelstellingen en KPI’s bepalen

Het begint allemaal met het stellen van duidelijke doelstellingen en het identificeren van de juiste Key Performance Indicators (KPI’s) voor je Google Ads-campagnes. Voordat je begint met het opzetten van je campagnes, moet je helder voor ogen hebben wat je wilt bereiken. Wil je meer verkopen genereren of juist meer leads. Wil je dat er meer verkeer naar je website komt of wil je jouw merkbekendheid laten groeien?  Als je geen specifieke doelen hebt gedefinieerd, loop je het risico dat je campagnes stuurloos zijn en niet gericht op het gewenste resultaat. Je verspilt dan advertentiebudget aan activiteiten die niet bijdragen aan je bedrijfsdoelen. Bovendien is het moeilijk om succes te meten zonder duidelijke doelstellingen.

Daarnaast is het essentieel om belangrijke KPI’s te identificeren. KPI’s zijn meetbare indicatoren die je helpen bij het evalueren van het succes van je campagnes. Denk hierbij aan conversiepercentage, gemiddelde orderwaarde, Return On Ad Spend (ROAS), klikfrequentie (CTR) en kosten per conversie. Afhankelijk van je doelstellingen kunnen andere KPI’s ook relevant zijn. Onze tool kan je helpen bij het berekenen van een aantal van deze KPI’s.

Benieuwd of jouw campagnes wel winstgevend zijn? Gebruik onze ROAS tool en bereken in een paar simpele stappen de belangrijkste prestatie indicatoren.

Zonder conversietracking kun je niet bijhouden hoe goed je campagnes presteren in termen van het behalen van je doelstellingen. Stel conversietracking in op je website om dit te vermijden en koppel deze aan je advertentieplatforms.

2. Zoekwoordenonderzoek en -optimalisatie

Zoekwoorden zijn in veel gevallen de bouwstenen van je advertenties. Ze bepalen wanneer je advertenties worden weergegeven aan potentiële klanten. Een veelgemaakte fout is het niet grondig uitvoeren van dit onderzoek en het verwaarlozen van een doordachte zoekwoordenstrategie. Maar hoe doe je dit?

  • Brainstorming: Begin met een lijst van relevante zoekwoorden die aansluiten bij je producten, diensten of branche. Denk aan termen die potentiële klanten zouden kunnen gebruiken om jouw aanbod te vinden. Bedenk daarbij ook wat de intentie is van de zoekopdracht. Is de zoeker nog oriënterend, of al duidelijk van plan om actie te ondernemen.
  • Gebruik hulpprogramma’s: Maak gebruik van bijvoorbeeld de zoekwoordenplanner om zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden te analyseren.
  • Concurrentieanalyse: Onderzoek welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Dit kan je waardevolle inzichten geven.
  • Long-tail zoekwoorden: Overweeg ook long-tail zoekwoorden (specifieke, gedetailleerde zoekopdrachten). Deze kunnen minder concurrentie hebben en beter aansluiten bij de intentie van de gebruiker.

Wanneer je jouw campagne inmiddels hebt opgebouwd is het in de volgende fase belangrijk om te analyseren wanneer jouw advertenties worden weergegeven. Voorkom dat je advertenties worden weergegeven bij irrelevante zoekopdrachten, en sluit deze uit. Denk aan termen als gratis, gebruikt, storing of handleiding, maar ook aan producttypes die je bijvoorbeeld niet in jouw winkel/webshop verkoopt. Door deze uit te sluiten bespaar je advertentiebudget en richt je je op de meest waardevolle zoekopdrachten.

Maak je gebruik van shoppingcampagnes, zorg er in dat geval dan voor dat je productfeed geoptimaliseerd is. Vul alle verplichte velden in en verrijk je feed met optionele velden om op te vallen in de zoekresultaten. Ook dit verhoogt de kans op een hoger doorklikpercentage.

3. Doelgerichte targeting

Veel van je campagnebudget kan verloren gaan door het fout instellen van je targeting. Een belangrijke stap bij het opzetten van Google Ads-campagnes is dan ook het juist instellen van je doelgroepen. Kortom, richt je advertenties enkel tot de doelgroep die je wil bereiken. Maak gebruik van demografische gegevens, locatietargeting en/of doelgroeplijsten. Het kost wellicht de nodige tijd om uit te zoeken welke doelgerichte targeting voor jouw bedrijf het beste werkt, maar het is een belangrijke stap naar winstgevende campagnes.

Locatie
Om te beginnen met locatietargeting: kies geografische locaties die voor jouw bedrijf relevant zijn. Ben je bijvoorbeeld een lokale winkel en wil je meer bezoekers aantrekken, dan wil je jouw advertentie niet landelijk vertonen. Maak in dat geval gebruik van een straal rondom jouw regio.

Demografisch
Een veelgemaakte fout is het negeren van gedragsinzichten en interesses, wat kan leiden tot suboptimale targeting. Begrijp hoe je doelgroep zich online gedraagt en waar ze in geïnteresseerd zijn. Maak gebruik van gedragsinzichten en interessecategorieën om je advertenties te richten op mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

Stel, je wilt je online winkel voor gezonde snacks richten op jonge volwassenen tussen 18 en 30 jaar. Een veelgemaakte fout zou zijn om alleen te vertrouwen op demografische gegevens, zoals leeftijd en geslacht, en de gedragsinzichten en interesses van deze doelgroep te negeren. Door gedragsinzichten en interesses te gebruiken, kun je je advertenties richten op mensen die actief zijn in gezondheids- en wellnessgroepen op sociale media of regelmatig zoeken naar recepten voor gezonde snacks. Dit helpt je om je advertenties beter af te stemmen op de interesses van je doelgroep en zo het conversiepercentage te verhogen.

Doelgroepen
Het is verstandig om in elk geval doelgroepen toe te voegen op basis van observatie. Advertenties worden in dat geval ook aan alle andere doelgroepen getoond, maar je kan de resultaten voor die doelgroepen volgen en daarop verder optimaliseren.

Het niet benutten van remarketing is een gemiste kans. Remarketing stelt je in staat om advertenties te tonen aan mensen die eerder interactie hebben gehad met je website. Maak aangepaste doelgroepen op basis van websitebezoekers, winkelwagenverlaters, eerdere kopers, etc. Richt je advertenties specifiek op deze groepen om herhaalde interacties te stimuleren.

Net als bij zoekwoorden, is het erg belangrijk om ook te kijken naar irrelevante doelgroepen, om deze vervolgens uit te sluiten. Voorkom ook hier dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die niet tot je gewenste doelgroep behoren. Voeg negatieve doelgroepen toe om specifieke segmenten uit te sluiten.

Monitor de prestaties van je advertenties en pas je targeting aan op basis van de verzamelde gegevens. Blijf testen en optimaliseren om je doelgroep nauwkeurig te bereiken. Door deze strategieën toe te passen en veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je je Google Ads-campagnes effectiever maken en een winstgevende ROI behalen.

4. Budgetbeheer en biedstrategieën

Zorg ervoor dat je je advertentiebudget efficiënt beheert en gebruikmaakt van de juiste biedstrategieën om je doelstellingen te bereiken. De juiste biedstrategie kan je campagnes namelijk maken of breken. Een veel voorkomende fout in Google Ads is het kiezen van een verkeerde biedstrategie.  Er zijn diverse biedstrategieën waaruit gekozen kan worden:

biedstrategie SEA

Bedenk voorafgaand aan het kiezen van een geschikte biedstrategie wat je doel is. Wat wil je bereiken: hoeveel conversies wil je per maand behalen en wat ben je bereid te betalen voor een conversie?

Bijvoorbeeld, als je weet dat 10% van de mensen die op je advertentie klikt een aankoop oplevert van €250,-, dan kun je een Doel-CPA instellen van €25,-. Als je daarbij een marge hebt van 25%, dan moet je ROAS minimaal 400% zijn om geen verlies te maken. Het is belangrijk om realistisch te blijven. Uiteraard betaal je het liefst zo min mogelijk voor een aankoop. Als je Doel-CPA in dit gevalt instelt op €5,- dan zal Google dit snel als onhaalbaar zien en daarom geen advertenties meer weergeven.

Een manier om realistische doelen te stellen is door eerst te werken met een handmatige CPC-biedstrategie, klikken maximaliseren of de conversiewaarde te maximaliseren. Analyseer regelmatig je campagneprestaties en pas je biedingen aan waar nodig. Als je bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde zoekwoord een hoog conversiepercentage heeft, overweeg dan om je bod voor dat woord te verhogen om meer verkeer te genereren.

5. Advertentieoptimalisatie

Zorg ervoor dat je advertenties opvallen en overtuigend zijn voor je doelgroep. Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, koppen en call-to-actions om te zien wat het beste werkt. Een veelgemaakte fout is niet of onvoldoende uitvoeren van A/B-tests. Hierdoor leer je te begrijpen welke elementen van je advertenties het beste presteren. Test verschillende varianten van je advertenties en optimaliseer op basis van de resultaten.

Te veel wijzigingen tegelijkertijd aanbrengen in je advertenties maakt het moeilijk om te bepalen welke aanpassing effect heeft. Breng geleidelijke wijzigingen aan om dit te vermijden en meet de impact van elke aanpassing afzonderlijk. Dit helpt je te begrijpen welke aanpassingen positieve resultaten opleveren.

Met de groei van mobiel gebruik is het essentieel om je advertenties te optimaliseren voor mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je advertenties responsief zijn en goed werken op mobiele apparaten. Mobiele optimalisatie is een must voor een succesvolle campagne.

6. Landingspagina-optimalisatie

Je advertenties kunnen nog zo goed zijn, maar als je landingspagina’s niet overtuigend zijn, zal je moeite hebben om conversies te genereren. Zorg ervoor dat je landingspagina’s relevant, overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren zijn.

Google waardeert relevantie. Als jouw landingspagina perfect aansluit bij je advertentie en zoekwoorden, stijgt niet alleen de kwaliteit van je advertentie, maar ook je positie in de advertenties. Dit betekent niet alleen meer zichtbaarheid voor je advertentie, maar ook lagere kosten per klik. Wanneer je landingspagina naadloos overeenkomt met de zoekwoorden en boodschap in je advertentie, is de kans groter dat bezoekers precies vinden wat ze zoeken, wat resulteert in een verbeterde conversieratio en lagere bouncepercentages.

Het doel van vrijwel elke Google Ads-campagne is het genereren van conversies, of dit nu leidt tot aankopen, het invullen van formulieren of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Je moet niet vergeten dat een landingspagina een cruciale rol speelt tijdens dit proces. Het optimaliseren ervan voor conversies is essentieel, met heldere en overtuigende oproepen tot actie (CTA’s), minimale afleidingen en gebruikersvriendelijke formulieren.

In de wereld van Google Ads fungeren jouw landingspagina’s als de verbindingsweg tussen je advertentie en potentiële klanten. Ze zijn van groot belang voor het succes van je campagne. Door tijd en moeite te steken in het ontwerpen van goed gestructureerde, relevante en conversiegerichte landingspagina’s, kan je de impact van je Google Ads-campagne maximaliseren. Dus testen, testen en nog eens testen.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je jou Google Ads campagnes bij ons uitbesteden? Neem dan contact met ons op.

7. Continue monitoring en optimalisatie

Nadat je bovenstaande stappen hebt gevolgd, betekent het nog niet dat je een winstgevend Google Ads account hebt. Eigenlijk is je werk nooit af. Blijf daarom de prestaties van je campagnes monitoren. Analyseer je gegevens en probeer de campagnes voortdurend te optimaliseren om het rendement te maximaliseren.

Vertoningsaandeel
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de momenten waarop je advertenties niet worden vertoond terwijl ze wel zouden kunnen worden weergegeven. Het kan namelijk voorkomen dat het aantal vertoningen van je advertenties wordt beperkt door het budget, door de huidige biedingen of door de kwaliteit van de advertenties. Het vertoningspercentage kan jou hier meer inzicht in geven. Hoe hoger het vertoningspercentage is, hoe vaker de advertenties worden weergegeven.

Een laag vertoningspercentage kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je huidige budget te laag zijn of het gebied dat je target te groot. Hierdoor is het mogelijk dat de advertenties minder vaak worden vertoont of zelfs helemaal niet. Daarnaast kan ook het aantal vertoningen in Google worden beperkt door een lage rangschikking van de advertenties. Je hebt natuurlijk liever dat de advertenties vaker worden vertoond op een betere positie. Hiervoor zou je eventueel de biedingen moeten verhogen of de kwaliteit van je advertentie verbeteren. Analyseer de concurrentiestatistieken en je vertoningspercentage om te achterhalen waarom jouw advertenties onvoldoende worden vertoont.

Zoektermen en interne concurrentie
Net zoals bepaalde zoekwoorden zeer relevant zijn voor jouw bedrijf, zijn er ook zoekwoorden die minder relevant kunnen zijn voor jouw producten of diensten. Je kunt deze zoekwoorden individueel uitsluiten op advertentiegroep- of campagneniveau, maar je kunt ook een lijst met uitsluitingszoekwoorden maken. Voeg deze lijsten toe aan de relevante campagnes. Zo maak je de campagnes nog gerichter en rendabeler. Analyseer regelmatig de zoektermen en bepaal welke woorden niet relevant zijn voor jouw producten of bedrijf en sluit deze uit. Anderzijds kan het ook relevant zijn om bepaalde zoektermen juist toe te voegen als zoekwoord.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van interne concurrentie tussen advertentiegroepen voor dezelfde zoekopdrachten. Wanneer zoekwoorden in verschillende advertentiegroepen op elkaar lijken of overlappen, kan het gebeuren dat Google beide advertenties geschikt acht om weer te geven. Dit gaat ten koste van de advertentiekwaliteit. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van uitsluitingszoekwoorden. Op deze manier vermijd je interne concurrentie en zorg je ervoor dat je niet met jezelf concurreert.

Advertentiekwaliteit
De kwaliteit van je advertenties, zoekwoorden en landingspagina is erg belangrijk bij het behalen van een hoge positie. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden bij het optimaliseren van je account. Als de kwaliteit van jouw advertentie volgens Google onvoldoende is, zal je een lagere advertentiepositie halen en zal het leiden tot een hogere CPC.  Waar moet je op letten?

  • Zorg voor relevante advertenties; pas de inhoud, tone of voice aan op je doelgroep
  • Selecteer specifieke zoekwoorden, maak ook gebruik van long tail keywords en sluit irrelevante uit
  • Stuur je bezoeker naar de juiste landingspagina
  • Gebruik sterke call to actions
  • Vermeld je USP’s met bijvoorbeeld behulp van componenten

Items
Door het gebruik van componenten/items binnen Google Ads kun je extra informatie aan je advertenties toevoegen. Hierdoor worden ze beter zichtbaar op Google en krijgen ze meer inhoud.  Het verhoogt je advertentiekwaliteit en zorgt in de praktijk voor mee klikken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten items, zoals links, locaties, oproepen, prijzen, berichten, promoties of highlights. Het is aan te raden om zoveel mogelijk verschillende extensies toe te voegen.

Logische structuur
Maak gebruik van een duidelijk accountstructuur en geef jouw campagnes en advertentiegroepen logische titels/namen (naming conventions). Dit zal je helpen om een duidelijke verdeling te kunnen maken op basis van thema’s, zoekwoorden of productcategorieën. Hierdoor kan je beter het overzicht bewaren en analyseren welke campagnes, advertentiegroepen, advertenties of zoekwoorden goed presteren.

Bod aanpassingen
Bij het opzetten van een campagne weet je nog niet precies hoe, waar en wanneer jouw potentiële klanten zoeken. Wanneer je campagnes enige tijd draaien, zal je ontdekken op welke apparaten, locaties en tijden de campagnes het best presteren. Door bodaanpassingen in te stellen, bepaal je waar het meeste budget naartoe gaat. Er zijn verschillende soorten bodaanpassingen, zoals op apparaten, locaties, advertentieplanningen, plaatsingen en demografieën (leeftijd, geslacht en gezinsinkomen). Als na verloop van tijd blijkt dat er meer conversies via telefoons plaatsvinden, kun je een bodaanpassing voor dit apparaat doorvoeren.

Aan de slag met jouw Google Ads campagnes

Vergeet niet dat campagnes, maar ook zeker je account, tijd nodig hebben om te leren en data te verzamelen. Geef het dus wat tijd en ga niet continu optimaliseren of aanpassingen doorvoeren. Houd de resultaten in de gaten, verschuif budgetten op basis van de resultaten, analyseer de zoektermen en pas regelmatig de biedingen aan. Zorg ervoor dat al je zoekwoorden op de eerste pagina verschijnen en schakel onvoldoende presterende campagnes en advertentiegroepen tijdig uit. Op deze manier maak je budget vrij voor campagnes die wel de gewenste conversies opleveren en het dag budget optimaal benutten.