Online strategie, Website ontwikkeling

Wat zijn Progressive Web Apps en waarom zou je deze gebruiken?

Let op: dit artikel is meer dan 2 jaar geleden geschreven. Misschien is de inhoud inmiddels verouderd. Zou je graag een update zien? Stuur ons dan een berichtje.

De afkorting PWA heb je mogelijk al verschillende keren voorbij zien komen, maar weet je ook waar het voor staat? PWA staat voor Progressive Web App. Progressive Web Apps zijn geavanceerde websites die functioneren als een app. Ze zijn: responsive, progressief, online en offline te gebruiken, altijd up-to-date, veilig en, net als gewone websites, vindbaar in zoekmachines. Lees snel verder over PWA’s en waarom je dit voor jouw bedrijf wilt gebruiken.

Verschil tussen Progressive Web Apps, native apps en responsive websites

Voordat we kunnen uitleggen wat een Progressive Web App precies is en wanneer je hiervoor moet kiezen, is het belangrijk om eerst het onderscheid te maken tussen PWA’s, native apps en responsive websites. Native apps zijn applicaties die worden aangeboden via de App-store en hier gedownload kunnen worden voor op je telefoon. PWA’s zijn web applicaties die werken via de browser van je telefoon of tablet. Responsive websites zijn websites geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en tablets.

Service worker voor een betrouwbare ervaring

Een Progressive Web App maakt gebruik van een service worker. Een service worker is een script dat op de achtergrond in je browser draait. Een service worker zorgt ervoor dat dingen gedaan kunnen worden zonder gebruikersinteractie. Een voorbeeld hiervan is het ontvangen van een push notificatie, verderop lees je hier meer over.

Ook zorgt de service worker ervoor dat de content up-to-date blijft door op de achtergrond content te cachen. Hierdoor wordt de laadtijd verbeterd en is het zelfs mogelijk om offline de Progressive Web App te gebruiken. De service worker bepaalt of je de live versie van de website te zien krijgt of dat je de gecachte versie te zien krijgt indien je internetverbinding niet (voldoende) werkt.

Progressive Web App hoeft niet gedownload te worden

In tegenstelling tot een native app, hoef je een Progressive Web App niet te downloaden om op je telefoon te gebruiken. In plaats daarvan maak je vanuit je browser een snelkoppeling aan op het startscherm van jouw telefoon. Vanuit hier kun je via de snelkoppeling eenvoudig en snel de Progressive Web App openen. Doordat het geen native app is, hoeft de app niet gedownload te worden en dat scheelt opslagruimte.

Maar hoe weet je als gebruiker wanneer je een Progressive Web App kunt gebruiken? Wanneer een bezoeker voor de tweede keer in twee weken tijd de website bezoekt, krijg hij een ‘Add to homescreen’ melding. Door hier op te klikken, wordt de Progressive Web App door middel van een snelkoppeling toegevoegd aan het startscherm. Wil je dat de bezoeker bij het eerste bezoek al een snelkoppeling laat maken van de Progressive Web App? Dit kan opgelost worden door op de homepagina te vermelden dat er een PWA beschikbaar is en dat deze via het browser menu toegevoegd kan worden aan het startscherm.

Altijd de laatste versie

Native apps moeten handmatig geüpdatet worden door de gebruiker wanneer er een nieuwe versie van de applicatie beschikbaar is. Bij deze apps kan het dus zijn dat je gebruik maakt van een verouderde versie of dat je de app helemaal niet kunt gebruiken voordat je een update uitvoert. Op dit gebied is een Progressive Web App gebruiksvriendelijker. Het is namelijk niet nodig om een PWA te updaten. Dit komt doordat de service worker de content update op de achtergrond en zorgt voor caching. Hierdoor blijft de Progressive Web App up-to-date.

Laat klanten terug komen met notificaties

Het verzenden van notificaties was al mogelijk in native applicaties, maar nog niet op gewone websites. Dit is voor veel bedrijven een reden geweest om te kiezen voor het ontwikkelen van een native applicatie. Progressive Web Apps brengen hier echter verandering in. Bij PWA’s is het namelijk wel mogelijk om pushberichten te verzenden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het versturen van een melding over een voordeelactie of nieuwe producten.

Browser ondersteuning

Helaas wordt de Progressive Web App nog niet door elk besturingssysteem en iedere browser ondersteund. Op dit moment werkt de Progressive Web App op Android telefoons in Chrome, Edge, Firefox en Opera. Telefoons met een iOS besturingssysteem kunnen nog niet volledig gebruik maken van alle functionaliteiten van de Progressive Web App.

Er worden updates voor Safari en Edge verwacht waardoor onder andere de volgende functionaliteiten mogelijk worden: offline browsing, service worker, op de achtergrond synchroniseren en het toevoegen aan het startscherm. Toch blijven er dan een aantal functies over die op de korte termijn nog niet gepland staan voor iOS telefoons. Het gaat hierbij om: notificaties, speciaal startscherm, bluetooth en beacons. Dit betekent overigens niet dat de website of web app niet beschikbaar is op deze apparaten. Er kan alleen niet van alle functionaliteiten gebruik gemaakt worden.

Wel of geen Progressive Web App?

Afhankelijk van je wensen en doelen kun je kiezen tussen een native app, Progressive Web App of responsive website. Benieuwd of een PWA iets voor jouw bedrijf is? Bekijk dan het overzicht hieronder.

Feature  

Responsive website

PWA

Native App

Notificaties  

X

V

V

Offline gebruiken  

X

V

V

Beschikbaar op alle devices  

V

X*

X**

Telefoon functionaliteiten***  

X

V

V

Up-to-date  

V

V

X

Vindbaar in App store  

X

X

V

Vindbaar in zoekmachines  

V

V

X

*Progressive Web Apps zijn momenteel nog niet beschikbaar voor iedere browser waardoor deze op dit moment nog niet op ieder device beschikbaar is. Verwacht wordt dat dit op de korte termijn wel het geval is.
**Wanneer native apps moeten voor verschillende besturingssystemen en devices ontwikkeld worden om voor alle devices beschikbaar te zijn.
***Functionaliteiten van de telefoon kunnen rechtstreeks gebruikt worden. Denk hierbij onder andere aan het gebruiken van de camera en microfoon.

Features zijn niet het enige waar je rekening mee moet houden bij het maken van deze keuze. Het is ook belangrijk om te kijken naar de ontwikkelingskosten en hoe lang dit gaat duren. Over het algemeen is de responsive website de goedkoopste keuze met de kortste ontwikkeltijd. Progressive Web Apps komen op de tweede plek qua ontwikkelkosten en ontwikkelduur. Native apps zijn het duurst om te ontwikkelen en hierbij duurt het ontwikkelen ook het langs. Afhankelijk van jouw budget, tijd en functionaliteitseisen, kun je dus bepalen wat de beste keuze is.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Ben jij overtuigd van de meerwaarde van een Progressive Web App? Leg de ontwikkeling van jouw Progressive Web App dan neer bij WebdesignTilburg. Voordat het echter zover is, zullen wij je eerst uitgebreid adviseren op het gebied van Progressive Web Apps. Samen kunnen we bepalen of deze ontwikkeling en investering nodig zijn voor jouw bedrijf. Heb je nog vragen over Progressive Web Apps? Wij helpen graag met het beantwoorden van deze vragen.

Vragen over PWA's?

Kevin van der Laak