Webhosting

Webhosting – waar moet je op letten?

Let op: dit artikel is meer dan 2 jaar geleden geschreven. Misschien is de inhoud inmiddels verouderd. Zou je graag een update zien? Stuur ons dan een berichtje.

Het laten ontwerpen en ontwikkelen van een nieuwe website of webshop is één ding. Minstens zo belangrijk is je webhosting. Want je website moet natuurlijk dag en nacht bereikbaar zijn en ook je e-mailaccounts moeten goed werken.

Maar wat is webhosting nu precies, en op welke belangrijke punten moet je allemaal letten?

Wat is webhosting?

Webhosting is het aanbieden van ruimte voor het opslaan van informatie, afbeeldingen en andere inhoud die toegankelijk is via een website (bron: Wikipedia). Elke website staat op een server. Deze server host de website (biedt onderdak aan alle benodigde bestanden) en zorgt er dus voor dat deze altijd bereikbaar (online) is. Het is belangrijk dat deze server goed beveiligd is, zodat onbekenden geen toegang krijgen en dat de server betrouwbaar is, zodat je website dag en nacht in de lucht is.

Welke diensten biedt een hostingpakket?

Een hostingpakket bevat verschillende diensten:

Website

Zoals hierboven uitgelegd is de meest bekende dienst die onder webhosting valt het daadwerkelijk hosten van een website, dus het aanbieden van ruimte waarop een website draait.

E-mail

Bij elk hostingpakket hoort ten minste één e-mailaccount (een e-mailadres inclusief opslagruimte). Het stukje achter het apenstaartje is hetzelfde als de domeinnaam van je website (bijvoorbeeld @jouwwebsite.nl). Afhankelijk van de grootte van je hostingpakket heb je meerdere e-mailadressen tot je beschikking, die je zelf aan kunt maken.

Spamfilter

De meeste hostingpakketten bieden een standaard spamfilter. De kwaliteit van zo’n spamfilter is niet altijd even optimaal, daarom wordt er ook vaak een aparte spamfilter aangeboden bij een hostingpakket.

FTP-toegang

Een FTP-server is eigenlijk gewoon de server die de bestanden van je website host. FTP staat voor File Transfer Protocol en is een systeem dat het uitwisselen van bestanden tussen computers makkelijker maakt. Als je FTP-toegang hebt tot je eigen webserver kun je zelf bestanden die deel uitmaken van je website beheren en eventueel zelf bestanden online zetten. Je bestand is dan altijd online te bereiken via een speciaal webadres (www.jouwwebsite.nl/userdata/jouwbestand.doc bijvoorbeeld).

Database

Een database is een digitaal opgeslagen archief. Hierin staan allerlei gegevens die vanuit een website of webapplicatie benaderd kunnen worden. Denk aan producten, prijzen, klantgegevens etc.

Backup

Elk goed hostingpakket zal een goede backupfunctie hebben. Mocht er iets mis zijn gegaan, dan kun je altijd gegevens van de vorige dag terughalen. Deze backup bevalt alle gegevens uit bovenstaande diensten en is dus essentieel.

Domeinnaam

Het registreren van een domeinnaam voor je website staat in principe los van de hosting, maar het een kan niet zonder het ander. Je kunt een domeinnaam registreren zonder hosting, maar dan kan er dus geen website op draaien. Je kunt de url (webadres) dan tijdelijk bewaren of doorlinken naar een andere domeinnaam waar wel een website op staat. Ook heb je zonder hosting dus geen e-mailadressen beschikbaar. Op het moment dat je je domeinnaam daadwerkelijk wilt gebruiken om een website op te zetten, dan heb je dus een hostingpakket nodig.

DNS

Als iemand je website invoert in zijn browser, moet gekeken worden op welke server de website staat. Of als iemand een e-mail stuurt naar je e-mailadres, dan moet gekeken worden welke server de e-mail kan ontvangen. De DNS server zorgt daarvoor.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hostingpakket?

De meeste hostingproviders bieden diverse pakketten die variëren in grootte. Hoe groter je hostingpakket, hoe meer dataverkeer is inbegrepen, hoe meer e-mailaccounts je krijgt en hoe meer harde-schijfruimte je hebt. Bij het kiezen van een hostingpakket moet je dus vooral letten op het verwachte dataverbruik van je website en de benodigde schijfruimte.

prijzen webhosting

Schijfruimte

De harde-schijfruimte is het aantal MB dat je ter beschikking hebt. Hier staan niet alleen alle bestanden van je website op, maar ook e-mails die nog niet zijn gedownload en alle gegevens uit je database. Het is belangrijk dat je voldoende schijfruimte hebt Als je namelijk aan je limiet ziet betekent dit dat je geen nieuwe e-mails kunt ontvangen en kunnen er geen bestanden (brochures/downloads) meer toegevoegd worden aan je website. De beschikbare schijfruimte kan zonder problemen en ‘down-time’ vergroot worden.

Dataverkeer

Dataverkeer is de hoeveelheid data (gegevens) die uitgewisseld worden tussen de server waar je website op draait en de computer van een bezoeker. Hoe meer bezoekers je hebt op je website, hoe meer dataverkeer er plaats vindt. Ook als je veel grafische bestanden op je website hebt staan, zoals foto’s en andere bestanden om te downloaden, kan dat zorgen voor extra dataverkeer. Je kunt je dataverkeer vergelijken met belminuten. In een hostingpakket zit een bepaalde hoeveelheid dataverkeer inbegrepen. Ga je hier overheen, dan betaal je extra. Je website gaat dan niet offline.

Advies

Een eenvoudige website met niet al teveel dagelijkse bezoekers kan prima af met een klein hostingpakket. Een webshop met veel klanten en/of veel grafische bestanden zal al snel een medium of groot hostingpakket nodig hebben. Twijfel je? Vraag het even na bij je websitebouwer. Deze kan goed voor je inschatten welk pakket je nodig zult hebben.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hostingprovider?

Vrijwel elk internetbureau biedt webhosting aan. De daadwerkelijke hosting wordt uitbesteed aan een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Eén aanspreekpunt

Het is wel zo handig als je één partij hebt waar je met al je vragen terecht kunt op het gebied van je website, e-mail, hosting etc. Laat je een nieuwe website of webshop bouwen? Regel dan je hosting via datzelfde internetbureau. Zit je op dit moment nog bij een andere partij voor webhosting? Geen probleem, je kunt je website en alles wat daarbij hoort eenvoudig verhuizen naar een andere hostingprovider. Je internetbureau kan dit voor je regelen.

Goed bereikbaar

Het belangrijkste is dat je voor een betrouwbare partij kiest die bovendien goed bereikbaar is. Regelt jouw websitebouwer de hosting, maar is hij alleen in de avonduren beschikbaar? Dat kan een probleem zijn als je overdag problemen ondervindt, bijvoorbeeld als je website eruit ligt.

Inbegrepen diensten

De ene hostingprovider biedt wel 24/7 online backup, de andere niet. De ene organisatie factureert elke kleine aanpassing (DNS-wijziging etc.), terwijl andere bureaus dit als service zien. Kortom: vergelijk aanbieders en laat je goed informeren. Voor betrouwbare hosting met uitstekende service zit je bij WebdesignTilburg overigens zeker goed.