Op 10 en 11 april was het weer zover: BrightonSEO. De grootste SEO-conferentie ter wereld in de gezellige Engelse stad Brighton. We mochten dit jaar met z’n vieren gaan en dat was zowel gezellig als erg leerzaam en inspirerend.
We delen graag onze belangrijkste inzichten met jullie.

Het belang van alt-teksten
Als SEO-specialist zie je alt-teksten misschien als een extra mogelijkheid om je belangrijkste zoekwoord op de pagina te verwerken. Maar daar is een alt-tekst natuurlijk niet voor bedoeld. Alt-tekst (alternatieve tekst) is een geschreven alternatief voor een digitale afbeelding. Het beschrijft wat de afbeelding is voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien. Dat kan voorkomen als een afbeelding op een of andere manier niet kan laden, maar het is essentieel voor mensen met een visuele beperking. De alt-tekst kan dan namelijk voorgelezen worden door een schermlezer.
De belangrijkste principes om in je achterhoofd te houden als je een alt-tekst schrijft:
- Besef om te beginnen dat jij het geluk hebt dat je de afbeelding kunt zien en dat het een bepaald gevoel bij je oproept. Dit ga je proberen over te dragen.
- Maak onderscheid tussen de content (wat zie je) en de context (wat betekent het). Een goede alt-tekst is een balans tussen deze twee.
- Beschrijf details van de afbeelding die relevant zijn voor doelstellingen van de content. Een afbeelding op een pagina over een product dat je wilt kopen is anders dan een afbeelding op een pagina met een handleiding over een product.
Liam Cumber geeft bovendien de volgende tips m.b.t. alt-teksten:
- Houd alt-teksten kort (één tot twee zinnen maximaal).
- Beschrijf het soort afbeelding alleen als het wat toevoegt (bijv. ‘logo van’ of ‘portretfoto van’).
- Geen keyword-stuffing. Dat is heel irritant en nutteloos voor mensen die het echt nodig hebben. En Google is slim genoeg om te weten wat je doet.
- Als een afbeelding puur decoratief is kun je deze zo markeren. Dan begrijpen screen readers dat de afbeelding niet belangrijk is en niet voorgelezen hoeft te worden.
- Vertrouw niet op AI om je al-teksten goed te schrijven. Ze kunnen een afbeelding wel beschrijven, maar zijn niet goed genoeg in het overbrengen wat het doel van de afbeelding is in de context.

Waarom Core Web Vitals belangrijker zijn dan een hoge Lighthouse score
Wil je aan de slag met het optimaliseren van de page speed? Grote kans dat je eerst naar de Lighthouse resultaten kijkt. Iedereen wil een performance score van 100. Maar dat cijfertje zegt niet zoveel. Het is namelijk gebaseerd op ‘lab data’ oftewel gesimuleerde ‘laboratorium’ data en niet op data van echte gebruikers. Het is dan ook niet voor niets geen ranking factor.

Core Web Vitals daarentegen zijn wel onderdeel van de ‘page experience’ ranking factor en dus een stuk belangrijker. Het belangrijkste verschil: Core Web Vitals zijn gebaseerd op data van echte gebruikers (‘field data’ of CrUX – Chrome User Experience Report).
Uit onderzoek van Joshua zelf blijkt dat websites die topposities behalen in Google over het algemeen slagen voor de Core Web Vitals (ook al is hun Lighthouse score vaak niet voldoende). Het is dus veel belangrijker om te slagen voor de Core Web Vitals dan om een goede Lighthouse score te behalen.
Het enige probleem is dat niet elke website genoeg CrUX data heeft. Je hebt namelijk voldoende bezoekers nodig die ingelogd zijn in een Google account en gebruikmaken van Chrome. Pas als je website zo’n 1.000 sessies per maand heeft die hieraan voldoen wordt dit rapport zichtbaar.
De oplossing: een RUM tool. RUM staat voor Real User Monitoring. RUM heeft veel voordelen:
- Met RUM heb je realtime data (in tegenstelling tot de Google data die 28 dagen vertraging heeft).
- Je kunt gebruikmaken van data van al je bezoekers, dus zonder de beperkingen die Google heeft.
- Je kunt issues fixen nog voor ze een Core Web Vital probleem worden.
- Je kunt heel specifiek inzoomen op problemen per pagina of template.
Voorbeelden van RUM tools zijn CoreDash, Request Metrics en RUM vision.
Bonustip: download de Chrome extensie ‘Keyword Vitals’ van Request Metrics en zie direct CWV-scores in de zoekresultaten van Google.
Video’s optimaliseren voor social
Er werd opnieuw bevestigd hoe belangrijk authenticiteit is in video’s op social media. Professioneel gemaakte video’s met voice-overs werken steeds minder goed. Wat wél werkt? Echte mensen in echte situaties, die oprecht en geloofwaardig overkomen. Micro-influencers spelen hierin een grote rol: zij hebben vaak trouwe, betrokken volgers en weten precies hoe ze hun niche aanspreken.
Bij het optimaliseren van video’s en kanalen draait alles om het slim inspelen op belangrijke ranking factors. Enkele voorbeelden:
- Videotitel en beschrijving: Zorg voor duidelijke, beknopte titels en beschrijvingen die de inhoud goed weergeven en gebruik relevante zoekwoorden.
- Gemiddelde kijktijd: Hoe langer mensen blijven kijken, hoe beter je video scoort.
- Engagement: Likes, reacties en shares zijn heel belangrijk voor het algoritme en vergroten je bereik.
Opvallend was ook de verschuiving in budgetten: steeds meer bedrijven besteden inmiddels tot 40% van hun marketingbudget aan social media. De focus ligt daarbij niet op oppervlakkige content, maar op niche-onderwerpen en het bieden van diepgaande, waardevolle informatie. Uiteindelijk draait alles om echte connectie: niet hoeveel je zegt, maar hoeveel je raakt.

De kracht van emotie in zoekgedrag
Hoewel BrightonSEO van oorsprong een conferentie is die zich richt op zoekmachineoptimalisatie, is er ook steeds meer aandacht voor SEA. Door de samenwerking met Hero Conf waren er diverse talks specifiek gericht op advertisement. Een opvallend thema dat regelmatig naar voren kwam is het belang van emotie in zoekgedrag en conversie.
Zo moeten we naast zoekwoordenonderzoek en concurrentenanalyses, ook onderzoek doen naar de emotie achter een bepaalde zoekopdracht. Wil je écht impact maken met SEO en SEA, dan moet je als marketeer ook begrijpen wat mensen voelen op het moment dat ze zoeken.
Onzekerheid, frustratie, nieuwsgierigheid of hoop? Door deze emoties te herkennen en te benoemen in je content en advertenties, maak je je boodschap relevanter en menselijker. Een goede manier om die emoties te achterhalen is via reviews: zowel van je eigen klanten als die van concurrenten. Welke woorden gebruiken mensen? Wat stellen ze op prijs? Wat missen ze? Deze woorden geven niet alleen inzicht in emoties, maar kunnen ook direct worden ingezet in advertenties en metabeschrijvingen om de klikratio te verhogen.

Hoe emoties je teksten versterken
Door klantreviews actief te analyseren, kun je patronen ontdekken in taalgebruik en emotie. Die inzichten vertaal je vervolgens naar krachtige advertentieteksten of SEO-headlines die veel beter aansluiten op wat mensen écht beweegt. Houd een spreadsheet bij met veelvoorkomende gevoelens, adjectieven en zinnen die klanten gebruiken, en zet die bewust in in je campagnes.
Voorbeeld: stel je adverteert voor een webshop in klusartikelen.
In een review lees je: “Dankzij deze tools voel ik me eindelijk een echte vakman.”
Een SEA-kop die hieruit voortkomt, zou kunnen zijn:
-
“Voel je een vakman met onze tools”
-
“Klus als een pro – ook zonder ervaring”
Wat hier werkt, is de vertaling van een praktische ervaring naar een emotionele belofte. Niet alleen wat het product doet, maar vooral hoe het je laat voelen, bepaalt of iemand doorklikt of converteert. Speel hiermee in op de emotie achter de zoekopdracht, niet alleen de logica erachter.
Je scrollt de lengte van de Eiffeltoren per dag
Dat is maar liefst 312 meter per dag. En zorg er maar voor dat je tussen dat hersenloze scrollen opvalt. Dat mensen lang genoeg naar jouw boodschap kijken en de tijd nemen om hiernaar te luisteren of te lezen én er dan nog iets mee gaan doen. Ook hieruit blijkt dat SEO, SEA en social media geen eigen eilandjes zijn; je moet ervoor zorgen dat de kanalen (en mensen) samenwerken en elkaar versterken. Er werd meerdere keren benadrukt dat Google allang niet meer de enige speler is in de zoekwereld.
De funnel is flink veranderd. Je moet overal te vinden zijn en overal de aandacht trekken. Nog steeds met een advertentie, maar ook via social. Social media zijn uitermate geschikt om meer uitleg te geven via een filmpje, die je vervolgens natuurlijk ook weer op je site door kan plaatsen. Als mensen hierna, of juist als eerste stap, naar informatie zoeken in Google of ChatGPT komen ze misschien op jouw website of wordt je video van social vertoond. Want al deze bovenstaande contactpunten komen voortaan samen in de SERP van Google.
Hetzelfde geldt voor reviews, waar bezoekers van je site vaak nog even de reviews checkten voordat ze overgaan op een aankoop, is het nu ook belangrijk om deze op je socials te hebben staan. Want hierdoor kunnen ze juist naar je site gaan. Of ze gaan van je site juist weer terug naar je socials om meer te weten te komen. Je snapt het al, het is geen rechte funnel meer.
En hoe trek jij dan de aandacht in deze 312 meter? Door alle bovenstaande punten uit te werken op al je kanalen; speel in op emoties, wees authentiek, maak duidelijke filmpjes die de aandacht trekken, en beantwoord vooral de vraag en de emoties van de zoeker.