SEO

SEO content: Ultieme gids voor de beste SEO landingspagina

De “beste” SEO-pagina is degene die bezoekers precies geeft wat ze nodig hebben om aan hun zoekopdracht te voldoen. En niet meer dan dat. Met echt goede SEO content en een pagina die echt is geschreven voor de bezoeker en niet puur voor het algoritme kun je veel betere prestaties behalen. De pagina moet een duidelijk doel hebben en helemaal aansluiten bij de zoekintentie van de bezoeker. Dan kun je deze het beste helpen. Maar hoe doe je dat? Wij hebben de ultieme content gids geschreven voor de beste SEO landingspagina. Hoe meer je kunt afvinken hoe beter je prestaties zullen zijn. Het gaat erom dat je betere content hebt dan je concurrenten op specifieke zoekwoorden. Bekijk onze checklist en lees snel verder.

Wil je onze checklist bekijken?

Het doel van je SEO-content

Zoekmachines zijn er om mensen te helpen nuttige, relevante en betrouwbare informatie te vinden. Om dat te kunnen doen moeten zoekmachines gevarieerde zoekresultaten van hoge kwaliteit bieden. Gecreëerde content en pagina’s moeten dus zo goed mogelijk aansluiten bij het doel, de behoefte en de zoekintentie van de zoekende bezoeker. Als de content precies voldoet aan de zoekopdracht en de inhoud relevant is voor het gekozen zoekwoord, dan vorm je de basis voor een pagina die niet alleen gevonden wordt, maar ook de verwachtingen van de bezoeker overtreft. Wanneer je zoveel mogelijk punten van deze checklist kan afvinken om bezoekers zo goed mogelijk te helpen, zullen zoekmachines je belonen door je goed vindbaar te maken voor potentiële bezoekers. Daar helpen de belangrijkste ranking factoren ook bij.

Zoekwoorden

Eigenlijk kan je een pagina voor maar een zoekwoord echt helemaal optimaliseren. Dit noemen wij het hoofdzoekwoord. Verder kun je de pagina ook optimaliseren voor zoekwoorden met dezelfde zoekintentie of voor synoniemen, gerelateerde termen of longtail zoekwoorden (zoals “SEO content optimaliseren” van “SEO content” is). Hebben deze zoekwoorden een andere zoekintentie of is het een veel specifieker zoekwoord? Dan kun je erover na gaan denken of je hier een losse pagina voor maakt. Zorg dan wel dat ze niet met elkaar concurreren.

 • Hoofdzoekwoord: Het kiezen voor één krachtig hoofdzoekwoord is de basis voor de meest effectieve SEO-landingspagina. Dit specifieke zoekwoord moet niet alleen relevant zijn voor je pagina, maar ook voldoende zoekvolume hebben om de zichtbaarheid te vergroten. Optimaliseer de pagina helemaal op dit zoekwoord en deze zoekintentie.
 • Gebruik van zoekwoorden: De pagina kun je niet alleen optimaliseren voor 1 zoekwoord, maar je kan je hiermee ook richten op longtail zoekwoorden, synoniemen en gerelateerde termen. Diversifieer je zoekwoordgebruik in de tekst, zodat het logisch is dat de inhoud ook betrekking heeft op deze zoekwoorden. Dit helpt zoekmachines de context van je content beter te begrijpen, waardoor de relevantie en vindbaarheid toenemen.

SEO content zoekwoorden

Metagegevens

Metagegevens kun je zien als de etalage van je winkel: het moet de aandacht trekken en uitnodigend zijn om in dit geval de online winkel te bezoeken. Metagegevens zijn belangrijke factoren voor Google en voor bezoekers om erachter te komen waar de pagina over gaat. Zorg dus dat je ze voor elke pagina invult, dat ze uniek zijn en dat ze goed beschrijven wat er op de pagina te lezen en te doen valt. Zorg dat de lengte goed is en kijk ook of de metagegevens ook echt zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Google vertoont namelijk weleens andere metagegevens dan degene die jij hebt ingevuld. Dat ligt er vaak aan dat ze te lang of juist te kort zijn. Ook kan het komen doordat Google vindt dat ze de informatie op de pagina niet goed beschrijven. Voor de lengte kun je de SERP Snippet gebruiken. Check wel even of de weergave in Google hetzelfde is want die wordt nog weleens aangepast.

Metatitel

Om direct duidelijk te maken waar de pagina over gaat kun je het hoofdzoekwoord het beste vooraan in de metatitel plaatsen. Hier kun je nog een longtail zoekwoord van maken en synoniemen en gerelateerde termen aan toevoegen. Voeg ook USP’s en een duidelijke call-to-action toe voor een krachtige metatitel. Een goede metatitel vergroot de klikbaarheid in zoekresultaten.

Voorbeeld: “SEO content: Ultieme gids voor beste SEO landingspagina”

Metabeschrijving

De metabeschrijving geldt als een samenvatting van wat bezoekers op je pagina kunnen verwachten. Hiermee creëer je verwachtingen die je content waarmaakt. Door het hoofdzoekwoord, zoekwoordvariaties, USP’s en een call-to-action toe te voegen beschrijf je goed welke informatie er op de pagina te vinden is, wat ze op de pagina kunnen doen en zet je kracht bij om de klikbaarheid te vergroten. Zorg wel dat je goedlopende zinnen maakt. Eventueel kun je nog vinkjes gebruiken om de beschrijving en je USP’s meer te laten opvallen.

Voorbeeld: “Ben je op zoek naar de ultieme gids voor het schrijven van SEO content voor je landingspagina? Bekijk onze checklist!”

Meta keywords

In tegenstelling tot vroeger hechten moderne zoekmachines weinig waarde meer aan meta keywords. Door ze niet te gebruiken, vermijd je overbodige informatie en houd je de focus op relevante content.

Uitgelichte afbeelding(en)

De uitgelichte afbeelding is het eerste visuele element dat de aandacht trekt. Zorg voor een unieke, autoriteit uitstralende afbeelding toe die het onderwerp representeert. Voeg daarnaast ook een beschrijvende naam en een relevante alt-tag toe met het hoofdzoekwoord. Het is daarbij slim om een hoge kwaliteit afbeelding met een laag bestandsformaat te gebruiken. Dit niet alleen voor SEO, maar ook om de gebruikerservaring te verbeteren.

Rich snippets

Door middel van structured data kun je rich snippets toevoegen aan je metagegevens. Ze trekken direct de aandacht van gebruikers en vergroten de kans op klikken. Rich snippets bieden gebruikers direct relevante informatie, zoals beoordelingen, prijzen, data, afbeeldingen en meer, nog voordat ze de pagina bezoeken. Door gestructureerde gegevens op je pagina te markeren, help je zoekmachines deze informatie te begrijpen en te presenteren op een opvallende manier. Voorbeelden van rich snippets zijn sterrenbeoordelingen bij producten, evenementendata, receptinformatie, enzovoort. Door rich snippets te implementeren, vergroot je niet alleen de zichtbaarheid van je content, maar bied je ook direct waardevolle context aan zoekers, wat de relevantie van je pagina versterkt.

Metagegevens SEO content

On page SEO

URL

De URL van je pagina moet niet alleen zoekmachinevriendelijk zijn, maar ook gebruiksvriendelijk. Het toevoegen van het hoofdzoekwoord aan het paginapad en het behouden van een beknopte, logische URL-structuur verbetert de leesbaarheid en navigatie. Kortere, betekenisvolle URL’s verhogen de leesbaarheid en vergemakkelijken de navigatie voor bezoekers. Dat draagt weer bij aan een positieve gebruikerservaring. Consistentie in de URL-structuur over de hele website draagt bij aan de betrouwbaarheid.

De URL van deze pagina is als volgt: https://www.webdesigntilburg.nl/blog/seo-content

Afbeeldingen

De header afbeelding is het eerste visuele element dat de aandacht trekt. Afbeeldingen versterken de visuele aantrekkingskracht van je pagina. Unieke afbeeldingen trekken niet alleen de aandacht, maar bieden ook een onderscheidende visuele ervaring voor je bezoekers. Zorg ervoor dat de afbeeldingen autoriteit uitstralen en direct gerelateerd zijn aan het onderwerp van de pagina. Vergeet niet om de afbeeldingen te voorzien van een beschrijvende naam, een relevante alt-tag (met maximaal 3 woorden en het hoofdzoekwoord), en te waarborgen dat ze van hoge kwaliteit zijn in combinatie van een niet te hoog bestandsformaat. Het toevoegen van afbeeldingen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de inhoud van je pagina draagt bij aan de totale waarde van je content.

HTML Heading Tags

De juiste toepassing van HTML heading tags helpt zoekmachines de hiërarchie van je content te begrijpen. De H1-titel vormt de kern van je content. Zorg dat je pagina precies 1 H1-titel heeft en dat die het hoofdzoekwoord bevat, het liefste vooraan in de titel. Volg deze titel op met een logische heading-structuur. Gebruik H2-tags voor verdere structurering. Maak gebruik van zoekwoorden, synoniemen en meervouden in H2’s en zorg dat de koppen en titels een goede samenvatting van de inhoud bieden. Voeg H3, H4, etc. titels toe, maar alleen als het echt logisch is qua structuur.

Een enkele H1-titel met het hoofdzoekwoord, gevolgd door logisch gestructureerde H2-tags en andere headings, bevordert de leesbaarheid voor bezoekers en dus heeft het een toegevoegde waarde voor je SEO-strategie.

 • H1: SEO-content
  • H2: Het doel van je SEO-content
  • H2: Zoekwoorden
  • H2: Metagegevens
   • H3: Metatitel
   • H3: Metabeschrijving
   • H3: Meta Keywords
   • H3: Uitgelichte afbeelding(en)
   • H3: Rich snippets
  • H2: On page SEO

Intro

De introductie vormt de eerste indruk van je content. Plaats het hoofdzoekwoord bij voorkeur hoog in de tekst in de eerste alinea of eerste 100 woorden van de tekst. Voeg een krachtige call-to-action toe en zorg ervoor dat bezoekers direct begrijpen wat ze kunnen verwachten. Vaak is een pagina al op een bepaalde manier opgebouwd dat je moet letten op de lengte van de intro. Als je hem te lang maakt, verspringt de afbeelding of valt de tekst erin weg. Pas de lengte van je intro aan de pagina en maak hem niet te lang wanneer ze boven je producten staan.

Categorie blokken en filters (bij webshop)

Voor webshops zijn overzichtelijke categorie blokken op de categoriepagina en filters cruciaal. Subcategorieën moeten duidelijk zichtbaar zijn, en de juiste filters dragen bij aan een gestroomlijnde winkelervaring, wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt. Zorg ervoor dat de filters goed werken en dat de bezoeker ook echt de filters kan toepassen die ze graag willen toepassen.

Producten

De producten die je aanbiedt moeten naadloos aansluiten bij de zoekintentie. Zoekt iemand naar een bepaalde categorie producten, zorg dan dat je echt die producten op de pagina hebt staan. Ga ook mee met de trends. Wanneer bezoekers op je pagina komen met een bepaalde zoekintentie en ze zien producten uit de prehistorie, zijn ze ook zo weer weg. Dat is ook zonde van de user experience. Door product afbeeldingen, zichtbare namen, prijzen en een gevarieerd aanbod aan te bieden, maximaliseer je de relevantie en gebruiksvriendelijkheid.

# Woorden en alinea lengte

Content lengte moet gebaseerd zijn op de behoeften van je publiek en concurrentie. Het handhaven van alinea’s tussen 80 en 120 woorden zorgt voor leesbaarheid, terwijl vaak wordt gezegd dat een minimale lengte van 300 woorden de pagina waardevol maakt voor zoekmachines. Google zegt zelf dat ze geen minimaal aantal woorden aanraden, daarom zou je het kunnen aanhouden als richtlijn. Blijf daarbij kritisch, kijk naar pagina’s van concurrenten en probeer zelf in te vullen hoeveel content nodig is om de onderzoeksbehoefte te verzadigen. De beste SEO pagina geeft de bezoeker immers precies waar ze naar zoeken en niet meer dan dat.

Vetgedrukte tekst

Het gebruik van vetgedrukte tekst dient als hulpmiddel om de aandacht van de lezer te sturen naar belangrijke informatie. Met maximaal 2 à 3 vetgedrukte woorden of woordgroepen geef je focus zonder afbreuk te doen aan de leesbaarheid. Dit strategische gebruik komt vooral van pas bij het benadrukken van specifieke termen, definities of belangrijke instructies. Door vetgedrukte tekst goed toe te passen, versterk je de visuele aantrekkelijkheid van je content en verbeter je de navigeerbaarheid, waardoor de lezer snel de kern van de boodschap oppikt.

Keyword density

Een natuurlijke keyword density, ideaal gezien rond de 2,5%, is belangrijk om overoptimalisatie en keyword stuffing te vermijden. Het streven naar deze gebalanceerde verdeling zorgt ervoor dat je tekst vloeiend en relevant blijft voor zoekmachines, zonder dat het geforceerd overkomt. Het gebruik van zoekwoorden moet organisch aanvoelen, waarbij de focus ligt op het bieden van waardevolle content.

Call to actions

Call-to-actions (CTA’s) vormen de brug tussen je overtuigende content en de gewenste actie van de bezoeker. Om effectief te zijn, moeten CTA’s niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook relevant en nauw afgestemd op de specifieke zoekintentie van de gebruiker. Door doelgerichte CTA’s toe te voegen, vergroot je de betrokkenheid van de bezoekers en moedig je hen aan om de gewenste actie te ondernemen.

Contact opnemen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of onze checklist? Of zou je je SEO content aan ons uit willen besteden? Neem dan contact met ons op

Interne Links

Interne links dienen als bindende schakels tussen gerelateerde pagina’s op je website. Het toevoegen van een natuurlijk aantal goed geplaatste interne links met relevante anchorteksten verbetert niet alleen de algehele gebruikerservaring, maar heeft ook positieve effecten op de SEO van je site. Door bezoekers eenvoudig te leiden naar verwante inhoud, vergroot je de navigeerbaarheid en waarde van je website.

Externe Links

Externe links naar betrouwbare bronnen dienen als een krachtig middel om de geloofwaardigheid van je content te benadrukken. Het is van essentieel belang dat deze links correct werken en dat de anchor tekst informatief is. Door verwijzingen naar externe bronnen toe te voegen, laat je zien dat je inhoud is onderbouwd en versterk je het vertrouwen van de lezer in de waarde van jouw informatie.

Bijvoorbeeld met een linkje naar Creating helpful, reliable, people-first content, een pagina van Google die als bron gebruikt is voor het schrijven van dit artikel. Welke bron is nu meer betrouwbaar dan Google zelf?

Video’s

Een effectieve SEO-landingspagina kan nog meer waarde toevoegen door het gebruik van video’s. Het aantal video’s op je pagina zou idealiter hoger moeten zijn dan dat van je concurrenten, waarbij de video’s ook daadwerkelijk relevante informatie bieden. Video’s zijn een dynamische aanvulling op geschreven content en kunnen moeilijkere onderwerpen verduidelijken. Ze verhogen de betrokkenheid en bieden een alternatieve manier om informatie te consumeren, wat de algehele waarde van je pagina verhoogt. Zorg ervoor dat elke video naadloos aansluit op de inhoud van de pagina en een verrijking vormt voor de gebruikerservaring.

Veelgestelde vragen overzicht

Het toevoegen van een overzicht van veelgestelde vragen is een doeltreffende manier om direct in te spelen op de behoeften en vragen van je bezoekers. Het verbetert de algehele gebruiksvriendelijkheid. Het beantwoorden van alle mogelijke vragen vergroot de waarde van je content. Zorg ervoor dat alle veelgestelde vragen grondig en duidelijk worden beantwoord. Door dit te doen, bied je niet alleen directe waarde aan je bezoekers, maar anticipeer je ook op mogelijke twijfels of vragen die zij kunnen hebben. Dit draagt bij aan de volledigheid en informatieve waarde van je pagina. Ook kunnen veelgestelde vragen rechtstreeks worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Als je dit wilt bereiken, houd dan de goede lengte aan.

Klantervaringen

Om betrouwbaarheid en sociale bewijskracht op te bouwen zijn klantervaringen essentieel. Positieve reviews op de pagina versterken het vertrouwen van potentiële klanten, wat het conversiepercentage kan verhogen.

Echte ervaringen van klanten bieden potentiële bezoekers inzicht in de kwaliteit van je producten of diensten. Zorg ervoor dat de reviews op een overzichtelijke manier zijn weergegeven en dat ze een representatief beeld geven van de algemene tevredenheid van klanten. Dit verhoogt niet alleen het vertrouwen, maar dient ook als een waardevolle aanvulling op de inhoud van je SEO-landingspagina.

Downloadbaar bestand

Een waardevolle toevoeging aan je SEO-landingspagina kan een downloadbaar bestand zijn. Door een downloadoptie aan te bieden, geef je bezoekers de mogelijkheid om dieper in te gaan op het onderwerp in documentvorm. Zorg ervoor dat het downloadbare bestand relevant is voor de inhoud van de pagina en waardevolle informatie bevat. Dit kan variëren van whitepapers en handleidingen tot informatieve PDF’s. Door een downloadbare bron aan te bieden, vergroot je niet alleen de informatieve waarde van je pagina, maar bied je ook een tastbare bron voor bezoekers om te bewaren en te delen.

SEO content kwaliteitsnormen

Unieke content

Met uniek geschreven content creëer je een frisse en waardevolle toevoeging aan het internet. Met uniek geschreven content bedoelen wij content met een originaliteit niveau boven de 90% (het liefst natuurlijk zo hoog mogelijk). Vermijd duplicate content en voeg nieuwe inzichten toe om de relevantie te vergroten. Baseer content niet op andere bronnen door het simpelweg te kopiëren of te herschrijven, voorzie het echt van toegevoegde waarde. Op deze manier blijft de content niet alleen waardevol maar ook authentiek.

Diepgang

Goede content biedt diepgang en dat creëer je door originele informatie, een rapport, een onderzoek of analyse in je content te verwerken. Wil je echt dat bezoekers je informatie nuttig vinden? Zorg dan dat je niet alleen voor de hand liggende informatie op je site zet, maar dat je inzichtelijke analyses biedt. Ook weet je zeker  potentieel interessant is om te bookmarken, delen of aanbevelen
Inhoud is potentieel relevant genoeg voor een boek of tijdschrift

Relevantie

Qua relevantie is het belangrijk dat de content relevant is en de titels een beschrijvende, nuttige samenvatting geven van de inhoud. Is het ook zo dat de koptekst of paginatitel overdrijving of een schokkend karakter voorkomt? Dan kun je de pagina als relevant beschouwen

Wil je onze checklist bekijken?

Actuele content

Het handhaven van actuele informatie is cruciaal voor de relevantie van je pagina. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je content blijft voldoen aan de nieuwste ontwikkelingen, waardoor het aantrekkelijk blijft voor zowel zoekmachines als bezoekers.

Verzadiging

Een waardevolle SEO-landingspagina behandelt het onderwerp volledig en grondig. Elk aspect wordt zorgvuldig aangepakt, en alle mogelijke vragen van klanten vinden hun antwoorden. De content gaat een stap verder door inzichtelijke analyses en niet voor de hand liggende informatie te bieden. Een grondige behandeling van het onderwerp voorkomt dat bezoekers de behoefte hebben of verder moeten zoeken voor aanvullende informatie. Verzadigde inhoud biedt niet alleen volledige antwoorden, maar kan ook dienen als referentiebron. De verzadiging van de inhoud vervult de onderzoeksbehoefte van de bezoeker volledig.

Concurrentie

In de strijd om de topresultaten is het van cruciaal belang dat je inhoud aantoonbare toegevoegde waarde biedt in vergelijking met concurrerende pagina’s. De content dient niet alleen om te scoren in zoekmachines, maar om de echte interesses van bezoekers te dienen. Een voortdurende vergelijking met concurrerende content zorgt voor consistente verbeteringen, waardoor de eigen pagina steeds relevanter en waardevoller wordt in de zoekresultaten. Het bieden van toegevoegde waarde ten opzichte van concurrerende pagina’s vergroot je kansen op een hogere rangschikking. Door te analyseren wat anderen aanbieden, kun je je eigen content verbeteren en differentiëren.

Contentcreatie

Bij contentcreatie is het essentieel om af te stappen van massa-productie of uitbesteding aan verschillende makers. Het waarborgen van voldoende aandacht voor individuele pagina’s en regelmatig updaten is cruciaal om de relevantie te behouden. Het vermijden van overmatige drukte op een pagina is even belangrijk, omdat een overweldigende hoeveelheid informatie de focus van de lezer kan verstoren. Een gebalanceerde benadering waarbij elke pagina met zorg wordt behandeld en periodiek wordt bijgewerkt, terwijl de leesbaarheid behouden blijft, draagt bij aan effectieve contentcreatie.

Presentatie

Een goede presentatie is essentieel voor een positieve gebruikerservaring. Zorg voor voldoende aandacht voor individuele pagina’s, vermijd overmatige advertenties en presenteer informatie op een duidelijke en gestructureerde manier. Dit omvat het slim gebruik van visuals, waarbij elke scroll een nieuwe visuele stimulans biedt, waaronder tabellen, grafieken, bulletpoints, opsommingstekens, afbeeldingen, diagrammen en infographics. Een aantrekkelijke vormgeving maakt je pagina visueel aantrekkelijk en betrouwbaar.

Schrijfstijl, taalgebruik en leesbaarheid

Een actieve schrijfstijl met een goede je/u-vorm en het gebruik van overgangswoorden zorgen voor een vloeiende leeservaring. Het creëren van een tekst die gemakkelijk te begrijpen is, bevordert de betrokkenheid van de lezer.

Het gebruik van natuurlijke en makkelijk leesbare tekst, met variatie in zinslengte en actieve schrijfstijl, verbetert de leesbaarheid. Overgangswoorden helpen bij een vloeiende overgang tussen ideeën.

Gebruikersgerichte Content

Door content te schrijven die volledig is gericht op de gebruiker, biedt je directe waarde aan je publiek. Het gaat verder dan het voldoen aan SEO-regels gericht op zoekmachines; het is geschreven voor de bezoeker. De pagina heeft een duidelijk primair doel of focus en zorgt ervoor dat de lezer na het lezen genoeg heeft geleerd om het gestelde doel te bereiken. Door te verwijzen naar herkenbare situaties en voorbeelden, biedt de content niet alleen informatie maar ook een bevredigende ervaring. Het tonen van deskundigheid en het oplossen van problemen versterkt de relatie tussen de bezoeker en de pagina.

(Vermijden van) Zoekmachine Gerichte Content

Het vermijden van puur op zoekmachines gerichte content zorgt voor een natuurlijke en waardevolle benadering. Richt je niet alleen op zoektermen, maar ook op het bieden van content die relevant en nuttig is voor je huidige en potentiële publiek. Dus baseer content niet op de vermeende “Google’s voorkeur” voor het aantal woorden, maar op het leveren van waarde aan de lezer. Automatisering wordt spaarzaam gebruikt, met focus op toegevoegde waarde. Zorg dat je teksten geen samenvattingen zijn van stukken content van anderen, maar een unieke bijdrage aan het kennisveld, geschreven met de huidige lezer in gedachten.

E-E-A-T en YMYL

SEO-content wordt vaak in verband gebracht met E-E-A-T en YMYL. E-E-A-T staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness, and Trustworthiness. Dat zijn de 4 graadmeters waar Google naar kijkt bij onderwerpen die gaan over Your money or Your Life (YMYL). Onderwerpen die invloed hebben op je geld of je leven zoals gezondheid en veiligheid. Daar zijn steeds meer onderwerpen bijgekomen en inmiddels kun je bijna alles op het internet hier wel onder laten vallen met onderwerpen als politiek, nieuws, business, wetenschap, technologie, overheidszaken, wetgeving, scheiding, voogdij, adoptie, financiële zaken, fitness, voeding, carrière, shopping websites, websites over wonen, etc. Wil je meer weten over hoe je moet omgaan met deze onderwerpen? Bekijk dan ons artikel over E-E-A-T.

Hulp nodig bij het maken van SEO content voor je pagina? Wij helpen je graag!

Tristan van den Maagdenberg